Friday, 27 March 2015

Elektricitet

Den storstad och huvudstad som jag för närvarande bor i, drabbades nyligen av ett stort strömavbrott.
Hela fredag förmiddag var strömlöst. Förutom stora delar av huvudstaden slogs även halva regionen ut inklusive den internationella flygplatsen, sjukhus, tunnelbana och minst fyra halvmiljonstäder.

Vi bor på andra sidan floden och vi jobbar inte på fredagar så vi drabbades inte. Men båda våra kontor slogs ut och ingen av våra kollegor fick någonting gjort. Dessutom regnade det och gatorna fylldes av cyklister som annars hade tagit tunnelbanan.

Vi fick chansen att testa våra förberedelser. När vi hörde om avbrottet, kopplade vi omedelbart in all elektronisk utrustning för att ladda dem full tillsammans med vår portabla camping laddare. Jag misstänkte att vi skulle bli bortkopplade från nätet eftersom vi bor i ett område utan större industrier. Vi har överlastskydd och jordfelsbrytare så det var ingen risk att utrustningen skulle skadas om elektriciteten kom och gick. Vi hade dessutom några få batterier (AA) hemma vilket tillsammans med en mobilladdare som kan ladda från batterier, gjorde att kontakten med omvärlden var säkrad någorlunda.

Jag ville fylla upp vatten i vår 5 liters ihopfällbara vattenhållare för camping men det var tydligt av informationen att vattenförsörjningen inte hotades av strömavbrottet. Vi hade däremot förlorat värmen om strömmen gått. Just nu är det däremot inte speciellt kallt ute och vi har sovsäckar så det oroade oss inte så mycket. Dessutom har vi ett mindre lager av värmeljus. Vi tänker att om det händer på vintern, så barrikaderar vi oss i vårt minsta rum (vårt sovrum) och täcker fönstret med gardiner och filtar för att hålla värmen. Vi har gasspis och den hade fortsatt att fungera vid ett strömavbrott. Dessutom har vi campingutrustning med gasbrännare hemma så mat och varmt vatten hade vi ändå alltid kunnat ha.

Kyl- och frys hade givetvis slutat fungera. Vi gjorde en snabb mental inventering av innehållet i frysen (utan att öppna dörren) och kom fram till att där var mest matlådor. De klarar sig en lång tid och och i övrigt fanns  inte mycket som inte skulle klara 18 timmar under förutsättning att vi inte öppnar frysdörren. Det var mer mat i kylskåpet men som alltid mest grönsaker och de kunde vi alltid ställa ut på balkongen för att hålla kylt (om värmen försvunnit hade det nog dessutom snabbt blivit kallt nog inomhus för att hålla potatis och blomkål färskt).

Strömmen var däremot tillbaka ganska snabbt. De områden med längst avbrott saknade ström i några timmar. Fördelen med att bo i en storstad är att även elektriciteten till bostäder återställt snabbt. Jag tänker på de fastigheter ute på landet som var utan ström i veckor efter stormarna Gudrun och Per osv. Alternativet att låta innerstan vara utan ström i flera dagar finns helt enkelt inte.

Och ifall ifall ifall ett strömavbrott skulle hända: Vi klarar oss och vi kommer att ha resurser så att vi även kan ta hand om grannar och vänner.

No comments:

Post a Comment