Tuesday, 21 April 2015

Detaljerna


När livet är skönt
Ju mer uppmärksamhet man ägnar åt detaljerna, desto mer har man att njuta av och desto lättare är det att åtgärda småsakerna som fortfarande irriterar. 

”I ett radioprogram på BBC år 1950 talade Vita Sackville-West om en hel rad små enkla vardagsnjutningar som alla någon gång upplevt men knappast någon talar om. Programmet hette ”Genom löv”, vilket också var hennes beteckning på dessa små lyckoupplevelser, till exempel att gå och sparka i högar av vissna löv en höstdag, att dra med en pinne längs ett järnstaket, att trampa i den tunna isen på en vattenpöl, att plötsligt minnas ett ord eller ett namn som man trodde man glömt eller att skriva med en riktigt bra penna. Det kunde också vara att dra för en gardin som löpte lätt på stången, öppna en arkivlåda som gled mjukt och tyst på kullager, skära upp en ny bok med en skarp sprättkniv eller öppna en vinflaska med en perfekt korkskruv. Dricka när man är törstig, känna sanden mellan tårna på stranden, läsa i sängen tills man somnar, sjuka ned i en mjuk biofåtölj… hon avslutade med att uppmana lyssnarna att göra sina egna listor på sådana här små njutningar.” (sid 7-8)

”Många lever betydligt enklare när de ska koppla av än vad de annars gör hemma. Att bo i en liten stuga vid havet eller i bergen med bara de prylar som ryms i en ryggsäck eller resväska, klara sig med enkel standard, handla på lokala marknader och låta dagarna gå utan vare sig tidning, television eller ringande telefoner kan vara rena paradiset. Man ligger i solen, simmar i havet, promenerar i den friska luften eller rent av i hällande regn istället för att dag efter dag sitta på överfulla pendeltåg, slava vid datorn eller sitta orörlig i bilköer. Människor som tar den här sortens semester gör det sällan bara för att det är billigt.” (sid 11-12)

”[…] Vita Sacaville-Wests uppräkning av personliga njutningar, det hon kallade ”genom löv”. Hemmets detaljer fungerar på samma sätt. Den välbyggda perfekta byrålådan och det väloljade låset men också ögonblick av ren njutning som saknar praktisk nytta men ändå är djupt tillfredsställande. En glimt av en utsikt genom ett fönster på trappavsatsen, solljus genom färgat glas som bildar mönster på golvet – sådana små detaljer är lika viktiga för hemmets atmosfär som inredningsstil och design. De fungerar genom att vara överraskande och lite flyktiga. En utsikt du skymtar i ögonvrån medan du går förbi blir mer spännande än paradutsikten genom panoramafönstret. Färska blommor är till större glädje under den korta vecka de varar än eterneller som står dammiga och bortglömda året runt. Detaljen som uttrycker din personlighet och smak än en viktig ingrediens i easy living.
Om den här sortens detaljer kan förgylla tillvaron, finns det andra som förmörkar den, småfel som kan vara mycket irriterande men oftast inte så allvarliga att man kommer sig för att göra något åt dem. En droppande kvarn, en byrålåda som inte går att skjuta igen riktigt, en lös golvplanka, ett proppfullt skåp där grejorna ramlar ut varje gång man öppnar dörren är alla ”detaljer” som knappast gör livet behagligare.” (sid 117)
                                              Terence Conran Easy living ett hem där livet är skönt Prisma (1999)


No comments:

Post a Comment