Tuesday, 4 August 2015

Kök

Sedan 2002 har jag bott i hus och lägenheter med kök som inte har utrymme för köksbord. Någon gång har det funnits en lucka mellan matlagningsdelen och bostadsytan men oftast inte.
Idag  har jag ett långsmalt arbetskök på ena stället jag bor och kokskåp på det andra.

Fördelarna är enorma.
Priset på ett hus utan sittbart kök är lägre i dagens trend med open living kitchen. Even if there will be fried fat everywhere.

Utanför köket blir umgänge och vila mer fokuserat. Maten och ätandet, istället för matlagningen utan hamnar i frontlinjen och alla andra aktiviteter som inte handlar om mat, får mer fokus.
Vi umgås mer fokuserat när vi inte försöker göra tre saker samtidigt. Gör en sak i taget, använd signaluret, sätt det i halslinningen och gå och gör något annat nägra minuter. Under de minuterna gör du bara det.
Ett arbetskök innebär också att vi ofta ofta saker tillsammans, en lagar mat medan en diskar (eller städar ett köksskåp). När allt är klart, är vi båda klara. Alternativt, jag stänger luckorna till kokskåpet och glömmer allt ihop.

Kokskåp är den bästa uppfinningen för att laga mat och äta billigt. Mat hemma blir inte det viktigaste i livet men alla funktioner finns med lite planering och ett extra bord vid sidan om.

"Hur mycket vi än tycker om att laga mat så är det inte många som ser köket som ett ställe där vi kopplar av. Det är ett rum för aktivitet och arbete även om intensiteten i aktiviteten och arbetet kan variera." Compact living - att bo på liten yta Jane Graining, Richters 2003 (s 60).

No comments:

Post a Comment