Monday, 5 October 2015

Surströmming


Jag fick en burk surströmming av vänner som körde ner från Skandinavien. Eftersom man inte kan flyga med burkarna och jag sällan/aldrig kör eller åker tåg och det inte går att köpa surströmming i Europa annat än vid mycket speciella tillfällen, var detta enda möjligheten.

Den har bott i en plastpåse i kylskåpet nästan ett år.
I helgen fick vi äntligen tillfälle att öppna och äta den.
Först vandrade vi tre timmar ut i skogen.
(Det är rimligen än mindre uppskattat att öppna en burk surströmming i innerstan här än vad det är i Skandinavien.)
Sedan grävdes en grop långt bort från alla vattendrag för allt rens.
Lök och tunnbröd var de enda tillbehören.

Det var gott. Surströmming är gott. (Lukten är vidrig men bara amatörer luktar på surströmming).
Det var till och med godare än jag mindes. Den mycket speciella smaken går helt enkelt inte att uppleva på något annat sätt än genom att äta äkta surströmming.

Spaden var speciellt medtagen för att gräva grop för lakvattnet och fiskrenset.

No comments:

Post a Comment